sunnuntai 16. joulukuuta 2018

Muutama neuvo sinulle, arjessa selviytyjä

Muutamat uutissivustot ja vastaavat on kirjoitelleet ohjeita masentuneelle, kiireiselle ihmiselle. Joskus niistä paistaa läpi täysin se, että kirjoittaja itse ei tiedä yhtään mitään siitä, millaista jatkuvasti arjessa selviytyvän elämä on, ja mitä neuvoja sellainen ihminen tarvitsee. Kun ei jaksa. Voi olla että tästäkään ei sulle ole mitään apua, mutta itse olen selvinnyt omasta arjesta vähän paremmin.

1. "En jaksa siivota (enkä ainakaan tiskata)".

Ei tarvitse. Luultavasti kukaan muu ei kärsi viikkosiivouksen väliin jättämisestä kuin sinä, ja jos huushollissa asuu muitakin siivoukseen kykeneviä, niin ei sen yhden ihmisen harteilla pidä ollakaan. Itselle suurin haaste on aina ollut tiskit. Tiskien kanssa suurimmaksi selv
iytymiskeinoksi synkimmässä tilanteessa teen niin, että huuhtelen ne käytön jälkeen nopeasti (ei puhtaiksi) ja kasaan ne jonnekin, missä ne pysyy kuivana ettei ne ala homehtua ja haista. Ne on vain tiskejä, niistä ei kannata kantaa liian suurta huolta.




2. Eläimet helpottavat oloa...

...mutta myös kuormittavat, kyllä. Joskus kalojen ruokinta tai kissanvessansiivous kerran päivässä on liian ylivoimaista. Jos tiedät, että oma olo on tällä hetkellä niin huono, että lemmikin pito ei onnistu, älä ota lemmikkiä. Sama pätee myös siihen, jos oletat että olo pahenee tulevaisuudessa. Nykyään on kuitenkin alkanut yleistyä sellainen hieno ajatus, että omalle lemmikille halutaan ulkoiluttaja tai viikonloppukummi - tätä kannattaa ehdottomasti harkita, jos luulet että hoitolemmikki voisi auttaa, mutta omaa et voi hankkia. Facebook on pullollaan ryhmiä, joissa lemmikille etsitään pitkäaikaista hoitajaa tai kummia, niihin kannattaa liittyä. Vaihtoehtoisesti, jos oman lemmikin kanssa alkaa tuntua liian haastavalta, sille voi etsiä kummin.

3. Tekemättömien asioiden lista on liian pitkä, enkä saa mitään tehtyä - tai kaikki vaan jumittaa.

Tehtävien asioiden lista tuntuu joskus aivan liian pitkältä. Mun mielestä niiden puhdas listaaminen on yksistään kuormittavaa.
"En ole tehnyt tänään yhtään mitään."
"En ole saanut tänään aikaiseksi yhtään mitään."




Tuttuja ajatuksia? Mua helpotti, kun otin paperin ja jaoin sen kolmeen osaan. Ensimmäisessä on asiat, jotka pitää tehdä mahdollisimman pian (soitto lääkärille). Seuraavassa asiat, jotka olisi hyvä tehdä piakkoin (laskujenmaksu). Kolmanteen asiat, jotka voi tehdä kun siltä tuntuu (maratoonaa kaikki Supernaturalin kaudet). Mitään ei ole pakko tehdä tänään tai huomenna. Luokittele asiat kuten itse parhaaksi näet, suluissa omat esimerkkini muutamasta asiasta.

4. "En ehdi koskaan tehdä mitään itsestä kivaa."

Kokeilin jokin aika sitten varata aikaa itselleni kalenteriin. Kirjoitan kalenteriin "Omaa aikaa" jolloin voin vaikka kaivaa nenää ja katsoa maalin kuivumista niin halutessani. Suosittelen ehdottomasti, mikäli omat kiireet tuntuu menevän jatkuvasti oman ajan edelle, tai aika jotenkin vaan jumiutuu vaikka olet kotona paljon.

Eli ei mitään "koitan vähän rauhoittua enemmän nykyään kotona" vaan kylmästi ne tunnit ylös, vaikka tunti tai pari tuntia kerran viikossa ennen nukkumaanmenoa (ja tunteja voi lisätä, kun se alkaa sujumaan!). Tarvittaessa kirjoita ylös mitä aiot tehdä, kuten se pitkään suunniteltu leffamaraton, taulun maalauksen aloitus tai kirje tutulle.


Bonus: Musiikki on hirveästi ollut itselle avuksi. Viime aikoina olen myös kuunnellut paljon äänikirjoja, joita muuten löytyy jonkin verran esimerkiksi Youtubesta ihan suomeksikin, mutta myös kirjastosta. Niitä kuunnellessa ei tarvi kuin kuunnella.

Bonus numero kaksi: Jos selviytymisessä on kyse esimerkiksi masennuksesta, niin kannattaa kokeilla neulomista, jos se yhtään kiinnostaa. Jos neuleita alkaa tulla enemmänkin, neulottuja villasukkia, pipoja yms. voi sitten lahjoittaa eteenpäin muille, jotka tarvitsee apua, ja niitä voi tehdä aivan omaan tahtiin, vaikka pari riviä päivässä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti