lauantai 7. syyskuuta 2019

Koiranpentubisnes kukoistaa Suomessa

Olen merkannut ylös lemmikkipalsta Apulassa myytäviä rekiseröimättömiä "puhdasrotuisia" pentueita nyt puolen vuoden ajan (4.3.-30.3.2019, 4.4.-5.9.2019) ja tässä on tulokset. Mukaan on otettu kaikki rodut, jotka voisi rekisteröidä johonkin rotuyhdistykseen (esim. UKC) tai SKL:ään, mutta joita ei ole rekisteröity.

Haluan näiden numeroiden lisäksi kiinnittä teidän huomionne siihen, että tässä on vain murto-osa koko Suomen pimeästä eläinbisneksestä. Paperittomien koirien lisäksi Suomessa rehottaa mm. sekarotuisten koirien pentutehtailu, maatiaiskissojen ja sekarotuisten kissojen pentutehtailu sekä kanien ja hiirien pentutehtailu.

Pentueita on yhteensä 186. Tässä luvussa on tosiaan siis vain APULASSA myydyt paperittomat "puhdasrotuiset" pentueet, ei mixejä, ei sekarotuisia, ei muita myyntipalstoja.

Pentueita on yhteensä 43:stä eri rodusta.

Kirkkaassa johdossa olevat TOP 4 rodut:
Chihuahua: 39
Amerikanpitbullterrieri 24
Rottweiler 13
Saksanpaimenkoira 12
Kaikki tutkimukseen päätyneet rodut aakkosjärjestyksessä:
Alaskanmalamuutti
Amerikanbulldoggi
Amerikanbully
Amerikanpitbullterrieri/pitbull
Amerikanstaffordshirenterrieri
Belgianpaimenkoira (kaikki muunnokset)
Berninpaimenkoira
Bischon frisé
Bolognese
Bullterrieri
Chihuahua
Coton de Tuléar
Dogo Argentino
Englanninbulldoggi
Harmaa norjanhirvikoira
Havannankoira
Jackrusselinterrieri
Japaninpystykorva
Kleinspitz
Kiinanharjakoira
Kultainennoutaja
Kääpiömäyräkoira
Kääpiöpinseri
Kääpiövillakoira
Labradorinnoutaja
Länsiylämaanterrieri
Mittelspitz
Mopsi
Mäyräkoira (kaikki muunnokset)
Novascotiannoutaja
Parsonrusselinterrieri
Pomeranian
Ranskanbulldoggi
Rottweiler
Saksanpaimenkoira
Siperianhusky
Staffordshirenbullterrieri
Suomenajokoira
Tiibetinspanieli
Toyvillakoira
Venäjäntoy
Walesinspringerspanieli
Yorkshirenterrieri

Näiden pentueiden myynti-ilmoituksissa on useita yhdistäviä teemoja. Koiriensa pennuttajat ja mahdolliset pentuetehtailijat harrastavat mielellään mielikuvamyyntiä, ja samat lauseet vilahtavat useassa ilmoituksessa: pennut myydään rekisteröimättöminä, koska ne halutaan myydä vain kotikoiriksi (=ei näyttelyesineiksi). Pennut myydään vain hyviin koteihin. Vanhempia tai toista vanhempaa ei ole rekisteröity, koska sitä ei ole koettu tarpeelliseksi. Pentuja ei rekisteröidä, koska sitä ei koeta tarpeelliseksi tai se kustantaa ostajalle ylimääräistä (rekisteröidylle ja rekisteröimättömälle pennulle on eri hinnat). Emon hyvää huolenpitoa kehutaan myynti-ilmoituksessa (emo on saanut laadukasta ruokaa ja hoivaa). Törkeimmissä tapauksissa myyjä väittää, että ostaja voi rekisteröidä pennun halutessaan itse myöhemmin - toki vain fix-rekisteriin, mitä ilmoituksissa ei kerrota.

Puhdasrotuisten lisäksi kirjoitin myös itselleni ylös kääpiömixien sekä erilaisten bullmixien määriä. Bullmixeihin on laskettu kaikki pentueet, joissa on bullrotuja (mm. amstaffi, pitbull, amerikanbully), cane corsoa tai dogo argentinoa. Kääpiömixeihin on hieman mututuntumalla laitettu pienet rodut ja seurakoirarodut.

Bullmixit: 53
Kääpiömixit: 51

Valitsin kirjata erikseen bullmixit siksi, että bull-tyyppiset koirat ovat haastavia koiria, jotka vaativat yleensä omistajaltaan tarkkaa silmää ja vankkaa kokemusta koirista. En halua mustamaalta tällä bull-rotuja, vaan enemmänkin herättää keskustelua siitä, että onko mahdollista löytää loppuelämän osaavat ja hyvät kodit noin suurelle määrälle koiria, jotka ovat rotunsa puolesta todennäköisesti sekä omistajaa että ympäristöä kohtaan vaativia.

Kääpiömixit otin mukaan siksi, että kääpiökoirarodut ja niiden sekoitukset ovat suuri osa pentutehtailua. Pentutehtailu on yksi maailman suurimpia laittomia bisneksiä, ja Suomessa tätä bisnestä ei käytännössä rajoiteta mitenkään eikä salakuljettajan jäädessä kiinni tule yleensä kummoisiakaan tuomioita.

Nämä numerot kertoo karua tarinaa. Koiranpentubisnes kukoistaa Suomessa, eikä ostajista ole pulaa. Täällä on myyjän markkinat, eikä asialle voi tällä hetkellä esimerkiksi lain puolesta mitään. Tämä ei ole onneksi jäänyt täysin huomaamatta politiikassa, ja Kike Elomaa teki muutama kuukausi sitten kirjallisen kysymyksen eläinten laittomaan nettimyyntiin ja siihen puuttumiseen liittyen. Kirjallisen kysymyksen ja sen vastauksen voitte lukea täältä:
Tutkimuksessa voi olla joitain samoja pentueita tuplana (myyjä on tehnyt saman ilmoituksen uudestaan), mutta tilannetta tasoittaa se että en ole tarkistanut Apulaa joka päivä eli osa ilmoituksista on poistettu ennen kuin olen nähnyt ne.
Lisäys: rotujen kohdalla "kaikki muunnokset" tarkoittaa sitä, että kirjaan kaikki muunnokset saman nimikkeen alle, ei että kaikkia muunnoksia on tullut vastaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti